Верховний бог в слов'янської міфології творець всесвіту. Весняний і легковажний бог. Четирёхлікій бог сонця у слов'ян

Сонце для наших предків завжди займало найважливішу роль з природою. Адже тільки завдяки йому була можлива їх життя на землі. Без сонячного світла і енергії не можна було виростити хороший урожай. Стародавні давно помітили, що в залежності від положення сонця на небі змінюється час року.

І не дивно, що велике значення мав бог сонця. Як слов'яни називали бога сонця? Виявляється, що бог сонця у слов'ян був далеко не один. Кожен з них відповідав сонця в певний період року.

Фрагменти старих міфологічних вірувань і язичницьких свят  до сих пір зберігаються в народних звичаях, піснях і оповіданнях про всіх слов'янських народах. Багато поколінь слов'янських художників були натхненні їх національного фольклору. Ілюстрований вище - це Садко в залі підводного царства Ілля Юхимович Рєпін. Згідно Прокопію, ці слов'яни поклонялися одному божеству, який створив блискавку і грім. Хоча це явно не вказано, можна зробити висновок, що це посилання на божество, відоме як Перун в більш пізніх історичних джерелах, як і в багатьох слов'янських мовах, сьогодні Перун просто означає «грім» або «блискавка». тому згадує віру в різних демонів і німф, але не згадує ніяких інших імен.

У деяких джерелах представлені інші боги сонця:

  • Зимове - Коляда.
  • Весняне - Ярило.
  • Літній - Купайло.
  • Осіннє - Свентовіт.

Причому перший - це дитина, другий - юнак, третій - чоловік, четвертий - старий.

Слов'янська первинна хроніка - це велика робота з багатьма цінними посиланнями на язичницькі вірування східних слов'ян. У літописі розглядається історія раннього східнослов'янської держави. У пантеоні Володимира були присутні Перун, Хорс, Дажбог, Стрибог, Симаргл і Мокош. В Іпатському кодексі Первинною хроніки також згадується Сварог в порівнянні з грецьким Гефестом. Також дуже цікаві уривки в східнослов'янському епосі «Казка про Ігоря», Кампанія, що відноситься до Велесу, Дажбога і Хорсові. Оригінальний епос був приурочений до кінця 12-го століття, хоча існують незначні суперечки про справжність цієї роботи.

Але найбільше значення все ж мав Ярило. Адже якщо пригадати, як називали сонце слов'яни, то це було саме його ім'я - Ярило. Його ім'я дослівно перекладається як «швидкий, стрімкий, що піднімається». Погодьтеся, що всі ці слова можна віднести до самого сонця. А тим більше, до весняного, символом якого і був Ярило. І тому бог також «відповідав» за родючість і хороший урожай. Ярила також приписують участь у любові, зачаття дітей.

Німецькі місіонери і священики, які нападали на язичницьку релігію, залишили великі записи про старих міфологічних системах, які вони намагалися подолати. Однак вони ледь стрималися від «благочестивої брехні», стверджуючи, що язичницькі слов'яни були язичницький, кровожерливими варварами. Оскільки жоден з цих місіонерів не вивчені слов'янську мову, Їх записи збиті з пантелику і перебільшені. Основні роботи включають в себе хроніку Мертзема з Тіетмара з початку 11 століття, яка описала храм в місті Рідегост, якому поклонялася велике божество Зуарасіка.

У бога сонця були стріли, спис, золотий щит. Каменем його по праву був визнаний бурштин, а металом - золото. На честь бога існувало багато свят, основними учасниками яких були молоді.

Бог сонця. Христос і інші релігії.

бог грози у слов'ян

альтернативні опису

Бог грози в слов'янської міфології

Згідно Тьетмару, це було саме священне місце в країні язичницьких слов'ян, А Сварожич був їх найважливішим божеством. Він згадує «диявола» Зернебоху, богиню Живу, бога Порнута, деяких неназваних богів, чиї статуї мали кілька голів і, нарешті, великий бог Сантевіт, поклонялися на острові Рюген, який, за словами Хелмода, був найважливішим з усіх слов'янських божества. Сакс ретельно описав поклоніння Сввантевіту, пов'язані з ним звичаї і високу чотириглаву статую бога. Він також згадав багатоголові божества інших слов'янських племен; Руджі, Поревит і Порантій.

Бог князівської дружини

Верховне божество у східних слов'ян

глава язичницького пантеону  на Русі; бог грому і блискавки у слов'ян

Еквівалент Зевса на Русі

Головний бог на Русі

Атрибутами цього бога на Русі вважалися грім, блискавка і дубове поліно

Ім'я цього бога язичницького пантеону означало «Той, хто боляче б'є», але деякі вчені вбачають у ньому зв'язок зі словами «перший», «правий»

Четвертим основним джерелом є три біографії німецького воїна-єпископа Святого Отто, який на початку 12 століття навів кілька військово-пасторальних експедицій в райони слов'янських племен, що живуть поблизу Балтійського моря. Згідно рукописи, найважливішим слов'янським божеством був Триглав, чиї храми в місті Щецині поважали оракули. У містах Вольгаст і Хавельберг, богу війни Геровіту поклонялися, ймовірно, корупція Жаров, слов'янського божества, Можливо, ідентична сучасному художньому поданням Сакс Граматика.

Ярило східнослов'янського фольклору. Інше джерело автентичності якого оскаржується, зокрема, Російської православною Церквою, Є Книга Велеса. Через свою подібність з описом Сакс про великого образі в храмі Рюгена статуя була негайно проголошена поданням Сввантевіта, хоча було ясно, що це не може бути первинний сантевіт Рюгена. Кілька інших багатоголових статуй були виявлений в іншому місці. Крім того, триголовий статуя була виявлена ​​в Далмації на пагорбі з ім'ям Сувид, недалеко від вершини гори.

Головний бог Київської Русі

Слов'янський бог грози

громовержець русичів

Бог грози стародавнього русича

Російський бог грози

Зевс на Русі

Бог грози в слов'янської міфології

Верховне божество у східних слов'ян

Глава язичницького пантеону на Русі

У слов'янській міфології бог грому і блискавки

Бог грози у русичів

Ім'я цього бога язичницького пантеону означало "Той, хто боляче б'є", але деякі вчені вбачають у ньому зв'язок зі словами "перший", "правий"

Також були виявлені останки кількох слов'янських святинь. Деякі археологічні розкопки на мисі Аркона на острові Рюген розкриті залишки великого храму і міста, ототожнюються з тими, що описані Сакс. У Новгороді, на стародавньому скіни Перин, археологи виявили останки язичницького храму, ймовірно, присвяченого Перуну. Святиня складалася з широкого кругового платформа була зосереджена навколо статуї. Платформа була оточена окопом з вісьмома апсидами, які містять останки жертовних вівтарів.

Залишки цитаделі з більш-менш ідентичною були виявлені на місці з навідним ім'я Поханско, недалеко від Бржецлаві в Чеській Республіці. Всі ці археологічні залишки мають множинність загальних аспектів. Статуї богів з декількома особами і останками святинь з безліччю жертовних вівтарів підтверджують письмові повідомлення християнських місіонерів про слов'ян, які поклоняються багатим поліцефаліям, а також вказують, що давньослов'янське міфологія, мабуть, робила великий упор на поклонінні божеству з великою кількістю аспектів, ніж один.

М. у Великій Русі залишилося мало слідів цього бога грому і блискавки, грози; в Білорусії більш, там його опнсивают; це високий, плечистий головач, чорнявий, чорноокий, борода золота, в правій руці  цибуля, в лівій сагайдак зі стрілами; він їздить по небу в колісниці, пускає огнеіние стріли. Ка "б цебя Пярун тріснувши! Лайка. Який там перун ляскає! Що за шум, стукіт, гуркіт. Смол. В знач. Вихору. Іж яго Пярун носіць! Твер.-ржев. Лайливе в знач. Хвороби, припадку. Схваці цебя піруном ! Іномовно блискавка, громова стріла. Кругом його, з хмар, що гримлять перуни блищать, Ломоносов. якщо перун одного кореня з прах, лупа, пил, то означає Істрі Бітела, іспрашітеля; якщо від перти, пря, то попірателя або воїна; у Шимкевіча , від ПрАТ; менш імовірно від перо

Також дуже важливі залишки декількох шматків кераміки з культури Черняховського 4-го століття. Російський археолог Борис Рибаков визначив і інтерпретував символи, вписані в них в якості записів стародавнього слов'янського календаря. Зазвичай стверджується, що поклоніння в лісах було більш поширене для слов'янських людей, ніж молитися в святинях. Слов'янська міфологія 4 Фольклорні сліди. Серед сільського більшості середньовічного слов'янського населення старі міфи залишалися сильними. Християнські священики і монахи в слов'янських країнах, особливо в Росії, на протязі століть боролися проти явища, званого двовееві.

Слов'янський аналог бога війни Марса